Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/e/1/dykkarklubben.no/httpd.www/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141 Undervannskamera IT-Typen sin utgave

Her er IT-Typen sin utgave av Webkameraet:

Undervanns nettverkskamera:

Jeg er litt usikker på når / hvordan ideen dukket opp, eller hvem som egentlig kom med den. Det  var kanskje en ide som ble utviklet i fellesskap på en fest ….? Men etter att vi hadde satt opp websidene til dykkerklubben, måtte vi fylle den med interessante ting. Da er jo ett webkamera en naturlig ting å ha på en webside. Og enda bedre er det med ett live webkamera. Og siden det er en dykkerklubb er det vel naturlig (?) med ett undervannskamera. Alle var enig i att dette var en glimrende ide. Jeg har hatt min egen private webside (www.hyperspace.no) oppe i lengre tid. Og der har jeg hatt ett webkamera som legger ut bilder av gården min hvert 5 minutt.

Den trengtes en bra  og billig teknisk løsning. Undervannskameraer er jo vanligvis ganske dyre. Og å få bildene fra ett vanlig undervannskamera ut på nett, kunne vel og by på utfordringer. Så vi begynte å eksperimentere med ideer. Første utkast var å putte ett vanlig nettverkskamera inn i en gammel undervannslykt. Disse er jo tette, og har glass. Men Martin hadde forskjellige kontakter. Blant annet en som bygger noen geniale undervannshus. Disse var svært enkle og robuste.

Etter tidligere erfaringer med nettverkskamera, var det naturlig å velge ett nettverkskamera med innebygget webserver og POE. POE betyr Power over ethernet. Dette vil si att kameraet kan få strømtilførselen sin over samme kabel som nettverket. Da trengs det kun en enkel nettverkskabel til kameraet. Det gjør installasjonen mye enklere. Ett kamera med innebygget webserver gjør og alt mye enklere og stabilt. Da er vi ikke avhengig av noen pc eller annet utstyr som skal stå på. Da trengs det kun internett-tilgang for kameraet.

Tidligere har jeg brukt en del Axis kameraer med godt resultat. Men disse er litt dyre, så vi fant ut att vi skulle prøve Panasonic. Disse er utrolig billig i forhold til hva du får. Men det er spesielt en ting som var viktig for ett undervannskamera, og det er lysfølsomheten. Det er ikke alltid så mye lys som slipper ned på 18 meters dyp. Derfor falt valget på ett kamera som har 0,1 lux lysfølsomhet. Det er svært bra. En annen ting som er bra med dette kameraet er att det har fargevisning i nattmodus. Normalt slår kameraene over i svart hvitt når det blir for mørkt. Og fisker og sjødyr gjør seg absolutt best i farger.

Men om natten kan det nok bli i mørkeste laget på bunnen av fjorden uansett hvor bra lysfølsomhet kameraet har. Derfor kom Martin med ideen om å ha en lampe der nede og. Når vi først skulle få bygget ett undervannshus til kameraet, kan vi jo likså godt, bygge ett til for en lampe.

Jeg har satt opp to forskjellige publiseringer av bilder fra kameraet. Ett stillbilde som blir lagt ut på fremsiden av  websiden, og en live streaming man kan klikke på for å  se. Det er best å bare ha ett stillbilde på fremsiden av websiden, ellers kan det bli ett problem med båndbredde for både serveren og brukerne.

I nettverkskameraets innebyggede server er det en FTP klient. Den ble satt opp til å laste opp bilder til webserveren automatisk hvert 5 minutt. Men det jeg oppdaget var att det veldig ofte ikke var noen fisk på bildene som ble tatt hvert 5 minutt. Men dette kameraet er faktisk så genialt att det har bevegelses-sensor. Så da konfigurerte jeg kameraet slik att det tar bilde hver gang det er bevegelse i bildet, og så laster opp bildet til webserveren. Resultatet er att det nesten alltid er en fisk med på stillbildet på websiden.

Live streaming fra webkameraet var en liten utfordring. Det er jo etter hvert blitt en hel jungel av forskjellige nettlesere. Siden kameraet bruker active-X applikasjoner for å vise live streaming ble det litt problem, da de forskjellige nettleserene ikke støtter de samme active-X tilleggene. Løsningen ble å lage forskjellige valg for de forskjellige nettleserene. Jeg har og laget  to forskjellige valg for oppløsning på streamingen. Da kan de med lav båndbredde se på ett mindre bilde og likevel få bra framerate.

En liten kommentar til nettverkskamera med liveview: Datatilsynet har sine lover og regler når det gjelder kameraovervåkning. Det er for eksempel ikke lov å legge ut bilder der individet kan gjenkjennes. Og det må settes opp skilt som opplyser om att ommerådet blir kameraovervåket. Jeg går ut ifra att vi ikke faller inn under disse reglene på 18 meters dyp, selv om fiskene lett kan identifiseres. Men det kan jo være dyrebeskyttelsen har noe og si om fisker og sjødyrs rettigheter…. (Vi har heler ikke greid å få noen kommentar fra Langelusa).