Undervannskamera


Her kan du lese om hvordan undervannskameraet vi har ble til.

Kameraet ble laget i 2008. 

Under kan du lese om hvordan vi laget til kameraet.

Det siste året har det desverre vert ute av drift. Men nå skal vi få det opp og gå igjen.

Dykkers Versjon

Webkamera på 18 m dyp.

 

Det heile starta vel med at han som laga nettsida vår (Audun Brekke) kom med ein ide om at me kunne montere eit webkamera som viste sikta i sjøen. Me tente vel ikkje så alvorlig på ideen, men synest ikkje tanken var så dum, Rett før Steinbitestivalen ville undertegnede , John og Eirik ta oss eit kaidykk for å sjekke om det var steinbit ute på bukta . Me fant 3 stk, og den eine så nær kaien at det var gjennomførlig å nå ned der med kabel og kamera. Då tok ideen til Audun Brekke ”fyr”. Denne SKULLE på nett !

Då var alle gode råd dyre, og me satte i gang med planlegging. Hus skulle byggast, men korleis ?

Karstein turøy fekk den jobben. Røret ble kjøpt inn etter mål på webkameraet. Veggane er 8mm tykke. Rørleggaren sa at røret var godkjent for 18bar (180m), men meinte at den skulle tåle mykje meir. 
14mm Plexi (akryl) glasplate ble kjøpt inn, og saget opp i passende emner på gjerdesagen. Den same plata ble også brukt til avstandsstykker fra gjengestangen til rørkroppen, når den ble montert.  Så ble det frest et oringsspor med en 3mm fres, på min heimekonstruerte fres.Gjengestang, oringer og gjennomføringar vart  kjøpt. Det ble laget to like hus for enkelheitas  skyld. Det eine huset til webkameraet og eit til lyset. Trykktesting ble gjort på enkeleste måte, i et fangstnett med bly og firt ned på 60 m dyp.(hadde ikkje meir tau i farten)



Og skulle den på nett, så MÅTTE det vera i live view ! men slikt treng ein del båndbredde på nett, så da måtte me kontakte bredbåndsleverandøren vår, OKAPI as i Eidfjord. Klubbkassa er ikkje den sprekaste fekk me beskjed om frå kasseraren vår, Agate Hamre. Og båndbredde kostar peng, trudde me…men den gang ei..

Bredbåndsleverandøren vår OKAPI synest ideen var så god at det skulle me ikkje tenke på. Det fekk me kostnadsfritt J

 Audun Brekke er ein kløpper på data, så det får vart hans jobb. Med hans tidligare erfaringar med nettverkskamera, så valgte han eit nettverkskamera med innebyggd webserver og POE. POE vil si att kameraet kan få strømtilførselen sin over samme kabel som nettverket. Då trengs det ikkje  strømkabel, kun ein enkel nettverkskabel til kameraet. Det gjør installasjonen mykje enklare. Eitt kamera med innebyggd webserver gjer og alt mye enklare og stabilt. Da er vi ikke avhengig av noe anna utstyr, kun internett-tilgang.

Det som er spesielt viktig for eit undervannskamera er lysfølsomheiten. Så da valgte me dette kamera : Panasonic BB-HCM511, PoE, 0.2 lux,2-way audio, pan/ tilt/zoom. Eg har satt opp to forskjellige publiseringar av bilder frå kameraet. Eit stillbilde som blir lagt ut på framsida av websida, og en live streaming man kan klikke på for å  sjå. Det er best å bare ha eit stillbilde på fremsida av websida, ellers kan det bli eit problem med båndbredde for både webserver og brukarar .

Live streaming frå webkameraet var en liten utfordring. Det er jo etter kvart blitt en heil jungel av forskjellige nettlesere. Sidan kameraet bruker active-X applikasjoner for å vise live streaming ble det litt problem, da de forskjellige nettleserane ikkje støttar de samme active-X tilleggene. Løysinga vart å lage forskjellige valg for de forskjellige nettlesarane. Det er laga to forskjellige valg for oppløsning på streamingen. Da kan de med lav båndbredde får bra bilde på videostreamen ved å velgja ein lavere oppløsning.

 Etter masse planlegging, kabel legging bort til ein i klubben, Sverre Folkedal der me kobla oss til med data. (totalt 105 m kabel) var alt endelig klart. Steinbiten ”Gamle Gangdalen” var dessverre flytta til større dyp då me hadde fått alt på plass, men no har ei lange, ”Langelusa” tatt over plassen fram til ”Gamle Gangdalen” kjem att.

Lite visste me at responsen ute i verden vart SÅ stor. Etter at me la det ut på Dykkesiden, så eksploderte treffa på sida vår. Ca 1.500 i snitt pr dag.. no har me treff frå heile verda J

Når me først har fått ein slik ting opp å gå, så vert det stadig krav til forbedringar.

Kvalitet er det viktigaste, og rett lys setting. Ikkje lett, men me prøver oss fram så godt me kan.

For å få bedre kvalitet, så måtte kabel lengda ned. Det løyste me med å montere eigen antenne og router til kamera. (som OKAPI as spanderte J ) Dette vart montert på sjøbua til Morten Vaksdal.

Det var litt krøll i oppstarten til eigen antenne, for det var ein fabrikkfeil på antenna. Fekk ikkje opp nok båndbredde. Men det er heldigvis ok no.

Heile prosjektet har kosta oss ca 6.000.- kr, men hadde vore mykje dyrare dersom me ikkje hadde fått all den støtta frå næringslivet.

 

Husbyggers Versjon

Fikk en forespørsel fra Martin ein dag. Han lurte på om jeg kunne lage et undervannshus, som de kunne ha et webkamera i. De hadde observert en steinbit, som lå rett nedenfor kaien i Folkedal. Jeg sa at det måtte vi klare å få til. Etter noen mailer frem og tilbake, hadde vi kommet frem til en ide som var brukbar. Så kom problemet med at det jeg har laget av lykter og div før, har jeg laget når jeg var på jobb hvor jeg har tilgang på dreiebenk og fres osv. Men denne turen ut i havet, skulle jeg være sykemeldt pga en operasjon. Så om vi skulle vi vente til jeg skulle på jobb igjen, måtte vi ha ventet lenge. Da tok vi en Ingrid Espelid (vi tar det vi har, og gjør så godt vi kan). 
Så det en trenger av verktøy for å lage disse undervannshusene, er en kapp- og gjerdesag (helst en slik med dybdejustering), en Dremmelmaskin med 3mm fres, 360 graders dreibar feste for vater, en slangeklemme for feste av Dremmel til vater og baufil. 
Røret ble kjøpt inn etter mål på webkameraet. Veggene er 8mm tykke. Rørleggeren sa at røret var godkjent for 18bar (180m), men mente at den skulle tåle mye mer. 
14mm Plexi (akryl) glassplate ble kjøpt inn, og saget opp i passende emner på gjerdesagen. Den samme platen ble også brukt til avstandsstykker fra gjengestangen til rørkroppen, når den ble montert.  Så ble det frest et oringsspor med en 3mm fres, på min hjemmekonstruerte fres.Gjengestang, oringer og gjennomføringer ble kjøpt. Det ble laget to like hus for enkelhetens skyld. Det ene huset til webkameraet og et til lys på natt og kveld. Trykktesting ble gjort på enkeleste måte, i et fangstnett med bly i og med alt det tauet som jeg hadde i båten. Sluttet å telle på 60m.

Datakarens Versjon

Jeg er litt usikker på når / hvordan ideen dukket opp, eller hvem som egentlig kom med den. Det  var kanskje en ide som ble utviklet i fellesskap på en fest ….? Men etter att vi hadde satt opp websidene til dykkerklubben, måtte vi fylle den med interessante ting. Da er jo ett webkamera en naturlig ting å ha på en webside. Og enda bedre er det med ett live webkamera. Og siden det er en dykkerklubb er det vel naturlig (?) med ett undervannskamera. Alle var enig i att dette var en glimrende ide. Jeg har hatt min egen private webside (www.hyperspace.no) oppe i lengre tid. Og der har jeg hatt ett webkamera som legger ut bilder av gården min hvert 5 minutt.

Den trengtes en bra  og billig teknisk løsning. Undervannskameraer er jo vanligvis ganske dyre. Og å få bildene fra ett vanlig undervannskamera ut på nett, kunne vel og by på utfordringer. Så vi begynte å eksperimentere med ideer. Første utkast var å putte ett vanlig nettverkskamera inn i en gammel undervannslykt. Disse er jo tette, og har glass. Men Martin hadde forskjellige kontakter. Blant annet en som bygger noen geniale undervannshus. Disse var svært enkle og robuste.

Etter tidligere erfaringer med nettverkskamera, var det naturlig å velge ett nettverkskamera med innebygget webserver og POE. POE betyr Power over ethernet. Dette vil si att kameraet kan få strømtilførselen sin over samme kabel som nettverket. Da trengs det kun en enkel nettverkskabel til kameraet. Det gjør installasjonen mye enklere. Ett kamera med innebygget webserver gjør og alt mye enklere og stabilt. Da er vi ikke avhengig av noen pc eller annet utstyr som skal stå på. Da trengs det kun internett-tilgang for kameraet.

Tidligere har jeg brukt en del Axis kameraer med godt resultat. Men disse er litt dyre, så vi fant ut att vi skulle prøve Panasonic. Disse er utrolig billig i forhold til hva du får. Men det er spesielt en ting som var viktig for ett undervannskamera, og det er lysfølsomheten. Det er ikke alltid så mye lys som slipper ned på 18 meters dyp. Derfor falt valget på ett kamera som har 0,1 lux lysfølsomhet. Det er svært bra. En annen ting som er bra med dette kameraet er att det har fargevisning i nattmodus. Normalt slår kameraene over i svart hvitt når det blir for mørkt. Og fisker og sjødyr gjør seg absolutt best i farger.

Men om natten kan det nok bli i mørkeste laget på bunnen av fjorden uansett hvor bra lysfølsomhet kameraet har. Derfor kom Martin med ideen om å ha en lampe der nede og. Når vi først skulle få bygget ett undervannshus til kameraet, kan vi jo likså godt, bygge ett til for en lampe.

Jeg har satt opp to forskjellige publiseringer av bilder fra kameraet. Ett stillbilde som blir lagt ut på fremsiden av  websiden, og en live streaming man kan klikke på for å  se. Det er best å bare ha ett stillbilde på fremsiden av websiden, ellers kan det bli ett problem med båndbredde for både serveren og brukerne.

I nettverkskameraets innebyggede server er det en FTP klient. Den ble satt opp til å laste opp bilder til webserveren automatisk hvert 5 minutt. Men det jeg oppdaget var att det veldig ofte ikke var noen fisk på bildene som ble tatt hvert 5 minutt. Men dette